Pillanantkép

Pillanantkép

Cselekvésképtelenség

2015. június 30. - bölcsészmérnök

Hogyan várhatnánk el az EU-tól, hogy kompetens módon lépjen fel az igazán nagy horderejű ügyekben, ha azt látjuk, hogy évek óta képtelen megoldani egy adósságválsággal küzdő kis tagország helyzetét.

A válság kezdete óta már kétszer kaptak pénzt a görögök, megszorítások sorát vezették be, aminek következtében a munkanélküliek száma 1,3 millióra nőtt, a lakosság 40%-a szegénységi küszöb alá került. A válság kezdetén a GDP arányos államadósság 115%-on állt, de a válságkezelés hatására mára 177%-ra nőtt és a csőd elkerülése érdekében az országnak ismét mentőcsomagra van szüksége.

Végtelen cinikus ebben a helyzetben az EU további megszorításokat szorgalmazó politikája. Valószínűleg az EU-ban is tudják, hogy Görögország államadóssága visszafizethetetlen. Valószínűleg azt is tudják, hogy a megszorításokra épülő válságkezelési modell egy olyan adósságspirálba kergeti Görögországot, ami nem oldja meg a problémát, hanem inkább csak fokozza azt. Minél inkább megszorítanak ugyanis, annál nagyobb lesz a recesszió. Minél nagyobb a recesszió, annál jobban romlik a GDP arányos államadósság. Ez történt az elmúlt években is, ezért nőtt folyamatosan a görög államadósság a megszorítások ellenére is. Téves az a válságkezelési modell, amely egyre rosszabb helyzetbe hozza a kezelendő pácienst.

Ha az EU az egyetlen lehetőségként a további lecsúszást kínálja a görögök számára, akkor nincs mit csodálkozni azon, hogy a görögök úgy fognak tárgyalni, mint akinek nincs vesztenivalója.  

A bejegyzés trackback címe:

https://pillanatkep.blog.hu/api/trackback/id/tr937585740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása