Pillanantkép

Pillanantkép

A férfi önrendelkezési jogáról a gyermekvállalás kérdésében

2015. február 06. - bölcsészmérnök

Megilleti a férfit az önrendelkezési joga a gyermekvállalás kérdésében? 

Az Alaptörvény szerint igen, de a férfi mégsem tud élni ezzel a jogával, mert a gyakorlatban ez a jog kizárólag a nőt illeti meg! A férfi ugyanis hiába nyilvánítja ki egyértelműen azon akaratát, hogy nem szeretne gyereket vállalni, egy nő az akarata ellenére is apává tehet egy ilyen férfit. A nő büntetlenül mondhatja ugyanis a férfinak, hogy „Ne izgulj, szedem a fogamzásgátlót!”, miközben nem szedi, mert éppen a terhességére készül. A nő tehát büntetlenül megtévesztheti a férfit, a továbbiakban büntetlenül megteheti azt is, hogy a férfi tudta nélkül megszüli a gyereket, megfosztva ezzel a férfit az apai jogok gyakorlásától.

A nő a terhesség 12. hetéig bármikor dönthet úgy, hogy mégsem akarja a gyereket, a férfi nem kap ilyen döntési lehetőséget.

A nő a gyerek megszületése után is dönthet úgy, hogy nem vállalja az anyaságot és örökbe adja a gyereket, a férfi nem kap ilyen döntési lehetőséget.

A nő megteheti azt is, hogy miután korábban eltitkolta a gyereket az apja elől, egy tetszőleges későbbi időpontban mégis megnevezi az apát és tartásdíjat követel tőle.

Ki lehet mondani tehát, hogy a férfinak nincs önrendelkezési joga a gyermekvállalás kérdésében! 

A bejegyzés trackback címe:

https://pillanatkep.blog.hu/api/trackback/id/tr157145903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása