Pillanantkép

Pillanantkép

A Sziriza győzelmének háttere

2015. február 01. - bölcsészmérnök

A görög válság kitörésekor Angela Merkel a Stabilitási és Növekedési Paktumra hivatkozva azt mondta, hogy nem fognak országokat kimenteni. Két héttel később már arról beszélt, hogy kaphatnak pénzt a görögök bizonyos feltételekkel. Valószínűleg két hét alatt meggyőzték Angela Merkelt a bankvezetők, hogy muszáj lépnie, mert a görög államadósság döntő része európai bankok kezében van. A görögök tehát amikor megkapták a pénzüket, akkor annak 85 %-a azonnal visszakerült a nyugat-európai bankokhoz.

A válság kezdete óta már kétszer kaptak pénzt a görögök, megszorítások sorát vezették be, aminek következtében a munkanélküliek száma 1,3 millióra nőtt, a lakosság 40%-a szegénységi küszöb alá került. A válság kezdetén a GDP arányos államadósság 115%-on állt, de a válságkezelés hatására mára 177%-ra nőtt és a csőd elkerülése érdekében az országnak ismét mentőcsomagra van szüksége.

Erre az elhibázott neoliberális válságkezelési modellre mondtak nemet a görögök vasárnap! 

Az ügy előzményeihez hozzátartozik, hogy görög elit hosszú éveken keresztül szétlopta az országot és az adózást elkerülendő offshore cégekbe mentette ki a vagyonát. Eközben a Goldman Sachs különböző pénzügyi műveletekkel 10 éven keresztül segített eltitkolni a valós államháztartási adatokat és meghamisítani a statisztikákat. A görögök tehát háromszor szavaztak úgy a választásokon, hogy nem voltak tisztában az ország valós gazdasági helyzetével. A görögök a válság kezdete óta nem értik, hogy miért az áldozattal akarják megfizettetni a csődbűntett következményeit, ahelyett, hogy megkeresnék és felelősségre vonnák az ország tönkretevőit.

A Sziriza azt vállalta, hogy elszámoltatja az országot szétlopó és tönkretevő oligarcha elitet.

Ezért nyerte meg a választásokat Alekszisz Ciprasz pártja!

A bejegyzés trackback címe:

https://pillanatkep.blog.hu/api/trackback/id/tr527128951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása